joi, 2 iunie 2011

Despre scoala

Probabil sunt multi cei care se intreaba care mai este menirea scolii atunci cand in media sau pe internet circula cu o frecventa mai mult decat ingrijoratoare stiri care prezinta cazuri grave de violenta din scoli sau filmulete ce arata adolescenti in ipostaze improprii pentru varsta lor.

Pentru multi tineri scoala a devenit in primul rand un spatiu de socializare, un teren pe care sa isi expuna si sa isi dispute tinutele, gadgeturile, relatiile si doar apoi performantele scolare. Este drept ca nu trebuie sa generalizam cand vorbim de aceasta atitudine. Dar tendinta exista, iar profesorii si parintii joaca un rol extrem de important pentru ca ea sa nu se raspandeasca astfel incat sa devina „normalitate”. Probabil este mult mai usor sa te resemnezi ca lucrurile merg spre rau, decat sa militezi pentru ca scoala sa isi pasteze rolul de a indruma, de a forma, de a oferi un set de instrumentele si repere pozitive. Dar care este oare pretul?

Tom Bodett, autor american, spunea: “Diferenta dintre scoala si viata? In scoala, inveti o lectie, apoi dai un examen. In viata, ai de dat un test care te invata o lectie.” Cand lectia de viata pe care o au de invatat tinerii prin perpetuarea acestor comportamente este una dura, ce este oare de preferat, mai intai „lectia” sau „testul”?

Un comentariu:

  1. hmm da genratia care vine e o generatie de degradati. am un fiu si ma mir unde a ajuns. la varsta de 15 ani deja joaca pariuri live pe ipad. pai ce sa mai zic? e trist...

    RăspundețiȘtergere