marți, 11 mai 2010

Principiile alimentatiei corecte

Avem la dispozitie patru principii usor de inteles si de urmat, ce pot deveni unelte valoroase in scopul reducerii greutatii si reenergizarii corpului tau:

Principiul unei alimentatii cu inalt continut de apa.

Principiul combinarii corecte a alimentelor.

Principiul consumului corect de fructe.

Principiul gestionarii depozitelor de grasime.

1. Principiul unei alimentatii cu inalt continut de apa

Corpul nostru este format in proportie de 70% din apa, insa din clipa in care ne nastem, el devine avid de mancare, aer si apa pentru supravietuire. Pentru supravietuire si pentru a mentine corpul in cea mai buna conditie, trebuie sa consumam o dieta care sa fie constituita din cel putin 70% apa. Aici nu este vorba de baut apa, ci de alimentele care sa contina, in stare normala, apa.

Fructele si vegetalele crude sunt alimente care satisfac acest deziderat. Orice altceva este mancare concentrata, care si-a pierdut apa prin gatire sau prelucrare. Nu trebuie mancat exclusiv fructe si vegetale, ele reprezinta doar 70% din mesele noastre zilnice; restul de 30% va contine alimente concentrate, cum ar fi : paine, carne, produse lactate, legume. Sunt doua motive pentru care avem nevoie de apa din vegetale : hranire si curatare.

Trebuie retinut faptul ca acestea sunt si motivele pentru care apa bauta nu va fi de niciun ajutor. Apa este transportata de nutrientii din mancare la toate celulele corpului si apoi, la intoarcere, inlatura reziduurile toxice. Toti nutrientii de care are nevoie corpul uman (vitamine, proteine, minerale, aminoacizi, enzime, acizi grasi) se gasesc in fructe si vegetale. Aceste elemente sunt transportate de apa din vegetale si fructe in intestine, unde sunt absorbite. La randul lor, toxinele (reziduurile) sunt curatate de apa din corpul nostru si eliminate. Ca orice lucru pe care il folosim, care se curata si se spala, si corpul nostru are nevoie de acestea. Faptul ca o larga patura a populatiei este grasa arata ca noi curatam corpul in interior, deci mancam defectuos. Sunt oameni care, o viata intreaga, nu isi pun problema curateniei interioare a propriului corp. Repet, aceasta curatare a corpului (interioara) se face prin intermediul unei hrane cu un continut mare de apa, care va favoriza spectaculos desfasurarea celor trei cicluri ale corpului. Cand mancam trebuie sa ne punem intrebarea:
“Oare mancarea pe care o consum acum va contribui la curatarea corpului meu sau la imbacsirea lui cu toxine ?”. Sau, cu alte cuvinte :
“Este dominata de fructe si salate?”

Actualmente, noi suntem prizonierii papilelor noastre gustative. Nu mancam alimente de care are cu adevarat nevoie corpul nostru, ci pe cele cerute de gusturi. De aceea, mancam acum mancaruri foarte gustoase care – de fapt – ne naclaiesc corpul adaugandu-i greutate. Daca vreti sa fiti viu, viguros, vibrant si intr-o forma din cele mai bune, trebuie sa mancati mancare vie (fructe si legume crude). Comparandu-ne cu animalele care traiesc in mijlocul naturii, ati vazut animale obeze, stirbe, surde, cu ochelari, cu stimulatoare cardiace sau animale care sa moara de atac de cord, cancer, diabet sau congestie cerebrala? Carnivorele nu mananca niciodata alte carnivore, iar de la ierbivore mananca prima data intestinele pline cu vegetale, bogate in apa; apoi le beau sangele, dupa care mananca organele bogate in apa si la sfarsit, daca nu sunt satule, carnea si muschii.

Fara discutie, exista momente cand mancarurile concentrate vor domina; nu trebuie sa te simti vinovat. Dupa zeci de ani de concentrate, este greu sa treci la o alimentatie naturala. Vechile pofte rabufnesc. Dupa o zi cu concentrate, a doua zi treceti pe vegetale. Trebuie sa aveti in minte importanta acestei alimentatii bogate in apa. In atomii moleculelor din plante se afla enzimele, care nu sunt lucruri sau substante, ci principii ale vietii fiecarei celule vii. Enzimele din celulele corpului uman sunt identice cu cele vegetale. Enzimele se distrug la 54 grade C si orice mancare gatita la o temperatura mai mare decat aceasta este condamnata la moarte prin disparitia enzimelor. Mancarea gatita la peste 54 grade C si-a pierdut viata si deci valoarea nutritiva. Aceasta mancare poate sa sustina viata sistemului uman, dar o face in contul energiei, vitalitatii si al unei sanatati degenerate progresiv. Bautul apei este specific oamenilor care mananca mancaruri concentrate. Cei care mananca fructe si vegetale crude, nu mai au nevoie sa bea apa. Apa de izvor nu este recomandata, deoarece contine minerale anorganice, pe care corpul uman nu le poate folosi sau precipita si care se agata de colesterolul din corp si se depune sub forma unei placi groase pe artere.

FOARTE IMPORTANT !
Este foarte periculos sa bei apa la masa, deoarece apa dilueaza sucurile digestive care “sparg” mancarurile din stomac, impiedicand digestia corecta a alimentelor si deregland puternic cele trei cicluri ale corpului nostru. Se cheltuie totodata o mare cantitate de energie.

2. Principiul combinarii corecte al alimentelor

Alimentele sunt substante comestibile care contin un anumit numar de elemente organice, precum : proteine, lipide, glucide, saruri minerale si vitamine, apa si materii nedigerabile (ca fibrele).

Proteinele – Acestea sunt celule organice ale muschilor, organelor, creierului, oaselor. Sunt formate din cele mai simple elemente, numite “aminoacizi”. Problema care se pune in cazul unei alimentatii “traditionale” nu este sa duci lipsa de proteine, ci cum sa nu mananci prea multe. Prea multe proteine sunt periculoase pentru corpul uman in aceeasi masura cu a avea prea putine. Proteinele sunt cele mai complexe alimente, iar asimilarea si utilizarea lor, reprezinta procesele cele mai complicate.

Daca alimentul cel mai usor de descompus este fructul, cel mai greu de separat in elemente pe care corpul nostru le poate folosi, este proteina. Cand consumam proteine, corpul cheltuie pentru digestie o energie mai mare decat pentru orice alt aliment. Cu cat mancam mai multe proteine, cu atat mai mult ne este consumata energia pentru descompunerea lor. Noi nu avem nevoie atat de mult de proteine, deoarece corpul uman recicleaza doar 70% din reziduurile proteice; si apoi, noi ne pierdem numai 23 de grame de proteine pe zi, prin fecale, urina, par, piele moarta si transpiratie. Pentru a completa aceastacantitate pierduta ar trebui sa mancam 750 grame proteine, ori unii mananca mai mult. Consumand mai mult decat avem nevoie, corpul este suprasolicitat in incercarea lui de a elimina surplusul. Proteinele in exces nu numai ca va “fura” energie, dar trebuie sa fie depozitate in corp ca reziduu toxic, determinand si o crestere in greutate, deoarece nu exista energia necesara pentru a-l elimina. A doua zi, un alt surplus de proteine apare si situatia se agraveaza.

Proteina nu apare in corpul omului prin consumul de proteine, ci prin aminoacizii din mancare. Proteina animalelor consumata difera de proteina umana. Corpul nu poate folosi sau asimila proteine in forma lor originala. Ele trebuie descompuse in aminoacizii care o formeaza. Apoi, corpul recompune aminoacizii (ii sintetizeaza) in proteine proprii corpului uman. Valoarea unui aliment este data de aminoacizii care il compun. Animalele insa nu au puterea sa sintetizeze cei 8 aminoacizi esentiali si de aceea trebuie sa-l ia din plante. Plantele ii pot sintetiza din aer, apa, pamant, dar animalele, inclusiv omul, sunt dependente de proteinele din plante – fiedirect, mancand plantele, fie indirect, mancand animalele care au mancat plante.

Exista 23 de aminoacizi diferiti. Toti sunt esentiali, altfel nu ar mai exista. 15 dintre ei pot fi sintetizati de corpul uman, dar 8 trebuie luati direct din mancarea consumata. Consumarea regulata a fructelor, vegetalelor, nucilor, semintelor, mugurilor va asigura toti aminoacizii necesari, exact ca si la alte mamifere, care nu consuma carne si care totusi nu sufera de vreo deficienta proteica. Din alimentele digerate si din reciclarea reziduurilor proteice, corpul are in permanenta aminoacizi, care circula prin sange si prin sistemul limfatic. Cand corpul are nevoie de aminoacizi, ii ia de aici.

Circulatia aminoacizilor este ca o banca deschisa toata ziua. Ficatul si celulele depun si scot permanent aminoacizii necesari din sange si limfa. Cand in sange sunt prea multi, ficatul ii scoate si ii depune (stocheaza) pana este din nou nevoie de ei. Daca scade nivelul lor din sange datorita consumarii acestora de catre celule, ficatul ii repune inapoi in circulatie. Si celulele ii pot depozita si repune in circulatie. Deoarece majoritatea celulelor din corp sintetizeaza mai multe proteine decat este necesar pentru sustinerea vietii, celelalte celule retransforma proteinele repartizate lor in aminoacizi, depozitandu-i in sange. Acest circuit al aminoacizilor este esential in intelegerea faptului ca proteinele complete (animale) nu sunt necesare in dieta. Cei 8 aminoacizi pe care corpul nostru nu ii poate sintetiza trebuie luati din alimente. Fructele si vegetalele contin majoritatea celor 8 aminoacizi, iar morcovii, bananele, varza, conopida, porumbul, castravetii, vinetele, mazarea, cartofii, dovlecii, rosiile, nucile, semintele de floarea-soarelui, susanul, alunele si fasolea ii contin pe toti opt. Aminoacizii continuti in plante sunt intr-o cantitate mai mare decat cei continuti in carnuri.

Trebuie urmarite urmatoarele aspecte:

Carnurile nu ne furnizeaza combustibil; energia se gaseste in carbohidrati. Carnea nu contine carbohidrati, deci nu furnizeaza energie.

Grasimile pot furniza energie, dar descompunerea lor este mai greoaie si mai putin eficienta. Ele sunt descompuse in combustibil numai cand rezervele de carbohidrati sunt epuizate. Grasimea din corp nu provine numai de la consumul lor direct. Cand se consuma in exces carbohidrati, acestia sunt transformati de organism in grasime si sunt depusi ca atare. Astfel, corpul poate inmagazina si folosi grasime fara a consuma mancaruri grase. Depozitele de grasime pot fi privite ca o banca de carbohidrati, unde se fac restituiri sau depuneri, cand este necesar.

Sanatatea noastra depinde foarte mult de fibrele celulozice pe care le consumam. Printre multe alte lucruri, ele previn constipatia si hemoroizii. Carnea nu contine fibre celulozice.

Un lant de aminoacizi contine de la 51 pana la 200.000 de aminoacizi. Cand mancam carne, acest lant trebuie descompus (rupt) complet si reasamblat in proteina umana. Aminoacizii sunt foarte delicati. Caldura gatitului ii coaguleaza sau ii distruge, facandu-I inutilizabili pentru organism. Astfel, devin toxici depunandu-se, marind consumul de energie.

Carnea este foarte bogata in grasimi saturate, diferite de cele folosite pentru energie; provoaca atacul de cord (datorat colesterolului).

Sinteza vitaminei B12 este ingreunata mult, provocand starile anemice.

Toxinele continute de carnea animalelor au o extraordinar de mare influenta in perturbarea metabolismului hidratilor de carbon, de aici pana la diabet nemaifiind decat doi pasi.

Mare parte a tumorilor, adesea maligne, au la origine substante create in timpul digestiei carnii, care nu au putut fi asimilate de organism.

In urma procesarii termice, calitatile carnii se modifica:
- Valoarea nutritiva a carnii scade cu 2/3.
- Fierul devine anorganic, deci nefolositor corpului uman.
- Vitaminele dispar aproape complet din carnea fripta sau fiarta.
- Noul aliment incarca si aciduleaza organismul uman favorizand aparitia bolilor.

Se pune intrebarea daca organismul UMAN este alcatuit si proiectat pentru a consuma carne.

Deci pentru digestia carnii este necesara o cantitate enorma de energie, ceea ce face si mai dificila sarcina scaderii greutatii celor care nu si-o doresc si o au.

As dori sa va intrebati: unde ati dori sa serviti masa? Intr-o gradina cultivata cu legume si cu pomi fructiferi sau intr-un abator, in ambele cazuri asteptand la fata locului sa vi se aduca masa proaspata ?

Daca veti continua sa mancati carne, pentru a minimaliza efectele negative cautati sa:

Sa gasiti o sursa de carne nechimizata.

Nu mancati carne decat o data pe zi, pentru a economisi energia interna.

Combinati corect carnea cu alte alimente.

In cazul unor activitati fizice grele, ganditi-va ca:

proteinele nu va cresc forta, ci, prin descompunerea lor, v-o cheltuiesc.

proteinele sunt dezastruoase, intrucat ele nu produc energie, ci o consuma.

Exemple:

Un leu care mananca carne doarme 20 ore/zi.

Un urangutan care mananca numai vegatale doarme 6 ore/zi.

Populatiile care traiesc in zona arctica si au ca aliment preponderent carnea au o medie de viata de numai 27 de ani.

3. Principiul consumului corect de fructe

Fructele sunt alcatuite din celuloza, fiind considerate in acelasi timp glucide, deoarece contin “zahar” sub forma fructozei; aceasta din urma se transforma in glicogen (energie disponibila rapid). Din fericire, cantitatea de zahar din fructe nu este mare si, in plus, este eliberata intr-o mica masura datorita fibrelor pe care le contin acestea.

Important de retinut si respectat este regula de a nu combina fructele cu nimic altceva, nici cu lipide, nici cu proteine.
Obiceiul de a manca fructe la sfarsitul mesei este nesanatos; cand sunt combinate cu alte alimente, fructele perturba digestia si isi pierd astfel majoritatea vitaminelor.

Combinate cu alte alimente, fructele vor ramane prizoniere in stomac, unde vor fermenta, producand chiar si alcool, deci toata digestia va fi perturbata.

Fructele se mananca doar pe stomacul gol; puteti sa le mancati dimineata sau seara la 2-3 ore dupa cina.

Celor care sufera de insomnie le recomand sa nu consume portocale la culcare, vitamina C avand un efect de stimulare.

Se recomanda consumarea fructului impreuna cu coaja lui, in care se afla cea mai mare cantitate de celuloza, care ajuta tranzitul intestinal. Coaja fructelor limiteaza puterea lor glicemica.

LAMAIA este, paradoxal, alcalinizanta si antiacida gastric, neprovocand arsuri stomacale. Mai mult, cunosc cazuri de vindecari ale ulcerelor gastrice dupa consumul acesteia. Gustul acid nu trebuie sa ne aduca neaparat cu gandul la aciditatea lamaii. Acesta este dat de acizii organici, care nu raman ca atare in celule. Uimitor este faptul ca lamaia este inclusa printre cele mai bazice alimente. In exteriorul organismului nostru, ea se comporta sub influenta unei reactii acide, pe cand in interiorul corpului nostru ea genereaza alcalinitate, deoarece in timpul digestiei acidul citric continut de lamaie este oxidat, ramanand sarurile care pastreaza alcalinitatea sangelui. Deci la o analiza profunda, lamaia inseamna energie, deci viata.
Zeama de lamaie picurata in urechi are efect calmant in otite. Sucul de lamaie diluat cu apa distilata in proportie de 1:1 si picurat in ochi vindeca blefaritele.
Hemoragiile nazale se opresc daca introducem in nari tampoane imbibate cu suc de lamaie.
Durerile de cap dispar daca se pune o compresa cu felii de lamaie pe frunte.
Oamenii nu stiu cand si cum se mananca fructele, iar corpul tipa disperat dupa ele.

Fructul este cea mai binefacatoare mancare, datatoare de viata si energie, din cate exista. Fructele sunt cel mai important aliment pe care il putem consuma. Stramosii nostri au mancat numai fructe milioane de ani. Mancarurile lasa urme pe dintii nostri. Din studierea dintilor fosilizati, rezulta ca primii oameni nu mancau nici carne, nici seminte, nici tulpini, nici radacini sau frunze, ci fructe. Ei erau fructivori si, fara exceptie, timp de milioane de ani au mancat numai fructe. Deoarece fructul este alimentul la care omul este adaptat biologic pentru a putea sa il manance, este mai important sa ne punem problema:
Cate fructe am mancat astazi? decat : Cate proteine am mancat astazi?

Se cumosc numeroase cazuri de otravire cu proteine. Supraconsumul lor este legat de cancerul ficatului, al vezicii urinare, mamar, stomacal si de leucemie – care reprezinta 1/3 din toate formele de cancer uman cunoscute.

Otravurile din proteine nu se gasesc in fructe si pentru ca scopul nostru este acela de a ne curata organismul de toxine, calea cea mai eficienta este de a consuma cat mai multe fructe.

Fructele constituie mancarea cu continutul cel mai mare de apa : 80-90%. In plus, ele sunt pline de vitamine, minerale, carbohidrati, aminoacizi, acizi grasi. Prin natura lui, fructul da corpului posibilitatea sa se curete de toxine, daca este corect consumat.

Studiile arata ca “ceea ce mananci la o masa afecteaza ceea ce vei manca la masa urmatoare”. La doua grupuri studiate, dintre care unuia i s-au dat fructe, iar celuilalt alimente dulci pe baza de zahar, s-a constatat ca: grupul care mancase fructe a dorit sa manance in medie cu 479 calorii mai putin decat grupul care mancase zahar.

Fructele cer mai putina energie pentru a fi digerate decat orice alt aliment. In practica, nicio energie nu este cheltuita la digestia lor; mai mult, fructele dau energie corpului.

Tot ceea ce intra in stomacul omului trebuie sa fie descompus, transformat in glucoza, fructoza, glicerina, aminoacizi si acizi grasi. Acestia sunt nutrientii din alimente folositi de organism.

Creierul functioneaza numai cu glucoza. Fructul inseamna mai ales glucoza in organismul tau. Digestia, absorbtia si asimilarea lui necesita o infima energie din cea cheltuita pentru descompunerea altor alimente. Alte mancaruri (corect combinate) se digera in timp de ½ – 4 ore, cu o mare cheltuiala de energie. Fructele nu sunt digerate in stomac, ci sunt doar predigerate. Ele trec prin stomac timp de 20-30 minute (bananele, curmalele si fructele uscate la soare stau cam o ora). Energia economisita prin “nedigerarea” fructelor este enorma si folosita imediat de organism pentru curatarea tesuturilor de toxine. Conditia este ca fructele sa fie corect consumate.

Deoarece stau in stomac atat de putin timp, inseamna ca ele nu trebuie mancate cu/dupa ceva, ci pe stomacul gol, dimineata. Imediat cum fructul vine in contact cu mancarea din stomac si cu sucurile digestive, intreaga masa de alimente incepe sa se “strice”. Orice proteina din stomac va putrezi, orice carbohidrat va fermenta. Totul devine acid. S-ar putea sa nu va fie rau, dar aceasta nu inseamna ca nu ati incalcat o regula de baza in alimentatie, ci arata enorma adaptabilitate a corpului nostru.

Exemplu : Pepenele nu trebuie mancat niciodata dupa masa, deoarece produce fermentatie. Daca il mancati pe stomacul gol, iar dupa 20 de minute mancati altceva, veti vedea ce efecte pozitive va avea.

Fructele clasificate botanic drept “acide” (portocale, ananas ss grapefruit), ca – de altfel – toate fructele odata ajunse in stomac devin alcaline (daca se consuma pe stomacul gol). Ele neutralizeaza, ca si vegetalele crude, acizii care se formeaza in corp. Un corp toxic acid se poate recunoaste dupa : balonare, greutate excesiva, par incaruntit, chelire, izbucnire nervoasa, cercuri negre sub ochi, riduri premature pe fata, ulcerari. Consumul corect de fructe duce la o incredibila intinerire, longevitate, sanatate si energie. In afara faptului ca ele aduc in corp apa de curatare, se stie ca fructele nu lasa reziduuri in sistem, nu cheltuie energie pentru digestie, importanta lor enorma constand in continutul valoros de “combustibil”. Fara combustibil organismul nu poate functiona. Valoarea de combustibil reprezinta ceea ce trebuie cautat in orice mancare.

Fructele sunt singura mancare cu compozitia perfecta de nutrienti. Trebuie insa facute doua remarci importante referitoare la consumul fructelor:

Fructele sau sucul lor se pot consuma numai proaspete. Fructele fierte sau coapte nu mai furnizeaza nici substante nutritive, nici apa necesara curatarii, ele sunt acide si forteaza corpul sa le anuleze aciditatea cu cheltuiala de energie. Gatitul distruge valoarea potentiala a fructelor. Trebuie sa ne amintim mereu sa mestecam bine fructele, sa le imbibam bine cu saliva, si sa nu le infulecam cu lacomie.

Cat timp trebuie sa treaca de la consumarea altor alimente pana la mancarea fructelor? Atat timp cat stomacul este gol, puteti consuma cand si cate fructe doriti, lasand sa se scurga 20-30 de minute inainte de a manca alte feluri de mancare. Dupa ce ati mancat orice altceva in afara de fructe, trebuie sa aveti in vedere timpul de digestie, astfel:
Alimentul – Timpul de digestie
- Salata sau vegetale crude – 2 ore
- Mancaruri corect combinate fara carne – 3 ore
- Mancaruri corect combinate cu carne – 4 ore
- Orice mancare incorect combinata – 8 ore

Daca ne intreaba cineva : Care credeti ca este cea mai periculoasa masa din zi ? Veti putea raspunde precis : Inainte de culcare ! Dar a doua masa ca pericol ? Va raspund eu : Micul dejun copios ! De ce ? Amintiti-va : Energia este baza vietii. Cand va sculati dimineata sunteti odihnit si in cea mai buna forma energetica pe care v-o pot furniza sistemul si somnul.

Pe ce veti cheltui (risipi) aceasta energie? Pe un mic dejun copios ? Digerarea (mare consumatoare de energie) acestui “mic dejun” va va uza energia si nu va va aduce un surplus energetic. Mai ales “micile dejunuri traditionale” : oua, branza, sunca, paine, rosii, ceai, lapte, dulceata, conserve, prost combinate, consuma o mare cantitate de energie. Energia nu poate fi furnizata decat dupa ce mancarea este absorbita de intestine. Daca vom inlocui acest amalgam de alimente cu fructe, energia ne va ajunge in corp instantaneu – in loc sa asteptam ore, iar starea de somnolenta ce urmeaza micului dejun bogat traditional dispare.

Deci, ca regula : Mancati la micul dejun numai fructe; mancati fructe dimineata, ori de cate ori va este foame. Mancatul fructelor pe stomacul gol accelereaza pierderea greutatii inutile.

Caloriile de inalta calitate care se gasesc in fructe nu vor crea probleme de greutate corpului dumneavoastra. Ratiunea pentru care va recomand consumul fructelor dimineata este legata de cele trei cicluri ale organismului nostru:

Eliminarea (intre orele 4 – 12). Mancand fructe si capatand energie se favorizeaza eliminarea toxinelor. Consumarea altor alimente franeaza eliminarea.

Consumul alimentelor (intre orele 12 – 20). Mancati, dar atentie : digestia consuma energie. Incepeti cu salate si, pe masura ce va apropiati de ora 20, puteti consuma proteine, dar corect combinate.

Asimilarea (intre orele 20 – 4). Acum corpul dumneavoastra isi extrage substantele nutritive si le utilizeaza. Daca ati combinat corect mancarurile, in 3 – 4 ore ele ajung in intestin, unde incepe absorbtia lor de catre corp.

4. Principiul gestionarii depozitelor de grasime

Asociatia lipide – glucide, in cadrul unei functionari pancreatice defectuoase, poate determina kilogramele excedentare si starea sanatatii. Principiul de baza al noului mod de alimentatie se bazeaza, in parte, pe faptul ca, in majoritatea cazurilor, se evita amestecarea lipidelor cu glucidele “malefice”, avand grija sa preferam lipidele “benefice”, in scopul prevenirii bolilor cardiovasculare. Lipidele vor fi insotite de diferite legume, in special de fibre alimentare.

Exemple de meniuri in care glucidele “malefice” nu figureaza:

1. Sardelele (lipide “benefice” + proteine)

Omleta cu ciuperci (lipide + fibre)

Salata verde (fibre)

Branza (lipide + proteine)

2. Cruditati (fibre)

Pulpa de vitel cu fasole verde (lipide + proteine)

Salata verde (fibre)

Zmeura (glucide “benefice” + fibre)

3. Salata de rosii (fibre)

Cod cu vinete (lipide “benefice” + proteine + fibre)

Salata verde (fibre)

Branza (lipide + proteine)

La cele trei meniuri enuntate cel mai important lucru este acela ca toate se vor consuma fara paine.

Branzeturile de vaca contin 5 g de glucide la 100 g.

ATENTIE ! Branzeturile nu trebuie mancate la sfarsitul unei mese care contine lipide.

Daca alimentatia ar fi lipsita de glucide, pancreasul nu ar secreta insulina si deci nu s-ar constitui grasimi de rezerva. Organismul are nevoie de energie pentru mentinerea echilibrului vital, astfel incat el va recurge la grasimile de rezerva pentru a obtine energia care ii este necesara.

Alimentandu-se normal (vitamine, saruri minerale), organismul isi va reduce de la sine grasimile de rezerva, care constituie excesul de greutate, va arde cu prioritate stocurile de grasime acumulate in prealabil.

Totusi, glucidele “malefice” (cartofi prajiti, dulciuri, prajituri) vor putea face parte din alimentatie, cu conditia de a nu le ingera decat in mod exceptional si intotdeauna separat de lipide.

Suntem victimele deplorabilelor obisnuinte alimentare proprii civilizatiei noastre:
In copilarie, piureuri, prajituri, bomboane, acadele – apoi paste fainoase si orez, felii groase de paine cu unt, cornuri, dulceata si turta dulce. Mai tarziu, cartofi, macaroane, multa paine, orez si zahar.
In studentie, “glojdeala” de la cantine sau gustarile rapide si sandviciurile uriase. Fiind matur deja, obisnuintele capatate pana in acest moment sunt greu de inlaturat si, bineinteles, adaosurile cu care mai vine si partenerul de viata (eventual un sos alb cu faina). Aceste faimoase obisnuinte alimentare daunatoare, care vi s-au imprimat sau pe care le-ati adoptat din comoditate, au drept consecinta : cresterea greutatii peste cea normala si, chiar daca aceasta nu se instaleaza, in mod sigur va avea ca efect dezechilibrarea metabolismului si un mare numar de afectiuni.

REGULI DE AUR PENTRU A REDUCE STRESUL!

Nu faceti nimic din ceea ce mai tarziu v-ar putea determina sa spuneti o minciuna!

Evitati amanarile. Nu lasati pe maine ce puteti face astazi. Ce puteti face astazi, faceti acum!

Nu fiti extrem de exigent cu dumneavoastra!

Refuzati orice proiect, orice activitate sau chiar o simpla invitatie la film daca nu aveti energia si dispozitia pentru aceasta, spunand intotdeauna NU!

Descarcati-va sufletul ! Discutati problemele dumneavoastra cu un prieten de incredere; va poate ajuta sa iesiti din confuzie si sa va rezolvati mai usor problemele.

Rezervati-va timp in fiecare zi pentru propria dumneavoastra intimitate, liniste si meditatie!

Uitati si iertati evenimentele neplacute sau oamenii care v-au facut rau. Acceptati faptul ca lumea in care traim este o lume imperfecta!

Puneti mai multa dragoste in tot ceea ce faceti!

Nu neglijati masa de “pranz”. Indepartati-va cu mintea si cu trupul de biroul dumneavoastra sau de locul de munca, chiar daca o faceti doar pentru 15 minute.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu